5 Nisan 2014 Cumartesi

Avrupa Komisyonu, AB'ye seyahat etmek için vize alma sürecini kolaylaştıracak tekliflerini sundu.


Biletmen.COM
Avrupa Komisyonu, Schengen Bölgesi'ne seyahat için vize alırken bürokrasi ve maliyetleri azaltmayı amaçlayan tekliflerini sundu.

Tekliflerle vizeler başvurularının karara bağlanma süresinin 15 günden 10 güne indirilmesi, vize başvurusunu inceleme konusunda yetkili ülkenin vizenin alınacağı ülkede temsil edilmemesi halinde işlemlerin diğer AB ülkelerinde yapılabilmesi öngörülüyor.

Avrupa Komisyonu aynı zamanda üç yıl süreyle geçerli çok girişli vizeler de dahil olmak üzere AB'ye sık seyahat edenlerin vize süreçlerini önemli ölçüde kolaylaştırmak istiyor.

Başvuru formları basitleştirirken, online başvuruların ve üye ülkelerin sınırda 15 güne kadar geçerli vize vermesinin önü de açılıyor.

Tekliflerde aynı zamanda, henhangi bir üye ülkede 180 günlük bir dönemde 90 günden fazla kalmamak kaydıyla, Schengen Bölgesi'nde bir yıl süreyle gezmeye imkan tanıyan 'Gezi Vizesi' getirilmesi yer alıyor. 

Komisyon'un içişlerden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, 'Avrupa'nın daha akıllı bir vize politikasına ihtiyacı var. Topraklarımıza daha fazla turist, iş insanı, araştırmacı, öğrenci, sanatçı ve kültür profesyonelini çekmeliyiz' dedi.

Vize politikasının ekonomik boyutunu öne çıkararak yeni istihdam alanları yaratmak istediklerini söyleyen Malmström, 'Bugünkü teklifler, kısa süreli ziyaretçiler için [vize alma] sürecini büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Bu teklifler sayesinde önümüzdeki yıllarda ziyaretçilerde ciddi bir artış bekliyoruz' şeklinde konuştu.

Komisyon'un sanayi ve girişimcilikten sorumlu Başkan Yardımcısı Antonio Tajani ise, 'Teklifimiz, giderek daha çok ülkenin bir büyüme unsuru olarak turizme yaslandığı, uluslararası rekabetin kızıştığı bir ortamda Avrupa turizm sektörüne yardımcı olacaktır' dedi.

Düzenlemeler yürürlüğe girmeden önce Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi'nin de onayı gerekiyor. Komisyon, onay sürecinin en erken 2015'te tamamlanmasını bekliyor.

Düzenlemeler yürürlüğe girdikten sonra Schengen Bölgesi'nde yer alan AB ülkelerinin yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre için de geçerli olacak. AB ülkelerinden Bulgaristan, Hırvatistan, İrlanda, Güney Kıbrıs, Romanya ve İngiltere ise ortak vize politikası içinde yer almıyor.

Türkiye, AB ile vizesiz seyahat müzakerelerine geçtiğimiz yılın Aralık ayında başlamıştı. Bu sürecin üç yıl kadar sürmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder